Waar wil je jouw merk beschermen? Denk aan de toekomst!
Leestijd: 3 minuten
Merel Goossens
16 augustus 2023
Wanneer je besluit om je merk te laten registreren, zijn er twee cruciale vragen: wat is het precieze gebruik van je merk en in welk gebied wil je bescherming? In deze blog helpen we je bij het beantwoorden van de laatste vraag en leggen we uit wat belangrijk is op te letten bij het kiezen van het juiste beschermingsgebied voor je merk. Een fout hierin kan namelijk snel gemaakt worden en dat kan je flink wat kosten.
Pas op voor claims
Het gebeurt regelmatig dat ondernemers op de vingers worden getikt omdat ze onbedoeld inbreuk maken op een bestaand merk in een niet-beschermd gebied. Fouten kunnen gemakkelijk optreden, vooral nu commerciële grenzen steeds onduidelijker worden. In naburige landen zoals Duitsland en Frankrijk worden nieuwe zakelijke contacten vaak snel gelegd. Het gebeurt sneller dan je denkt dat je actief bent in een gebied waar je merkrechten niet geldig zijn voor jouw specifieke merknaam. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals ongewenst kopieergedrag dat je niet kunt stoppen omdat je vaak geen wettelijk recht hebt. Of andersom, dat je een claim krijgt omdat je verwarring veroorzaakt met een sterk gelijkend merk dat wel rechten heeft in dat gebied.
Definieer je ambities
Eén ding is belangrijk: zorg ervoor dat je juridisch beschermd bent in het gebied waar je actief bent of wil zijn. Dat betekent waar je producten verkoopt en/of diensten aanbiedt. Zelfs als je alleen vanuit Nederland werkt en niet fysiek in een ander gebied (land of continent) bent gevestigd, ben je gebonden aan de juridische regels van dat gebied als je je merk daar gebruikt. Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat je merk beschermd is.
Denk aan de toekomst!
Maar denk ook aan de toekomst! Je legt je merk immers voor de komende 10 jaar vast en er kan veel veranderen in die tijd. Misschien wil je je marktgebied uitbreiden of ontwikkel je nieuwe producten of diensten. Speel daar nu al op in zodat je merkbescherming toekomstbestendig is en je niet voor extra kosten of uitdagingen komt te staan.
Nederlandse merkregistratie bestaat niet
Het is niet mogelijk om een merk te registreren alleen voor Nederland. Als je een merk registreert in Nederland, wordt dit automatisch in de hele Benelux geregistreerd. Dit betekent dat je ook automatisch merkrechten krijgt in België en Luxemburg.
Aanvragen van een EU-merk
Ben je actief in één of slechts enkele Europese landen? Dan kun je voor elk land afzonderlijk een nationale merkaanvraag indienen. Als je je merk in meerdere Europese landen wilt registreren, kunnen de kosten snel oplopen en kan het overzicht moeilijk te behouden zijn. In zo’n geval is het vaak voordeliger om een EU-merk aan te vragen. Hiermee wordt je merk in de hele Europese Unie beschermd. Let er echter op dat een EU-merk alleen geldig is in officiële EU-landen. Landen als Noorwegen, Zwitserland, IJsland en het Verenigd Koninkrijk (sinds kort) vallen hier niet onder. Je moet afzonderlijke nationale merkaanvragen indienen als je ook in deze landen beschermd wilt zijn.
Wereldwijde merkbescherming
Als je wereldwijde dekking wilt, kun je je merk als internationaal merk registreren bij WIPO (World Intellectual Property Organization). Hiermee kun je je merk in meer dan 100 verschillende landen registreren. Voor landen die niet bij WIPO zijn aangesloten, kun je via nationale merkregistraties ook bescherming krijgen. Op deze manier kun je je merk eenvoudig, overzichtelijk en kosteneffectief wereldwijd beschermen.