Spring naar content

Wat is een BOIP registratie?

Leestijd: 3 minuten

Auteur:

Maartje Paes

Datum:

11 april 2024

Leestijd:

Als je een uniek merk hebt, wil je natuurlijk niet dat iemand anders ermee vandoor gaat. Dat is waar een BOIP merkregistratie om de hoek komt kijken. Maar wat is dat nu precies, en hoe kan het jou helpen? In deze blog nemen we je van A tot Z mee door het hele proces.

hoe werkt het met verschillende merkregistratie klassen

Wat is een BOIP merkregistratie?

BOIP staat voor het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Het is de organisatie die in de Benelux (België, Nederland en Luxemburg) merken, tekeningen en modellen registreert. Als je jouw merk bij het BOIP laat registreren, dan krijg je exclusieve rechten op het gebruik van je merk binnen deze landen. Dat betekent dat jij de enige bent die het mag gebruiken voor de producten of diensten die je hebt geregistreerd.

Waarom je merk registreren?

Je merk is meer dan alleen een naam of logo. Het vertegenwoordigt jouw reputatie, je kwaliteit en de identiteit van je bedrijf. Door je merk te registreren, bescherm je niet alleen jezelf tegen namaak en misbruik, maar bouw je ook aan een sterk merk dat waarde heeft in de markt.

Voordelen merkregistratie

Hoe werkt een BOIP registratie?

  1. Vooronderzoek: Voordat je begint, laat je door Brndpwr onderzoeken of je merk wel uniek is.
  2. Aanvraag indienen: Is je merk uniek? Dan dienen we de registratieaanvraag in. 
  3. Beoordeling door BOIP: Na de aanvraag beoordeelt het BOIP of je merk voldoet aan de voorwaarden. Zo mag het bijvoorbeeld niet te beschrijvend zijn of te veel lijken op bestaande merken. Beschrijvend is dat het merk niet direct de activiteiten beschrijft waarvoor het wordt aangevraagd (of kenmerken van die activiteiten).
  4. Publicatie en oppositieperiode: Als je merk is goedgekeurd, wordt het gepubliceerd. Andere partijen hebben dan de kans om bezwaar (oppositie) te maken.
  5. Registratie: Geen bezwaren? Dan wordt je merk officieel geregistreerd en ben je klaar om je merk te beschermen!

De voordelen van een BOIP merkregistratie

  • Exclusiviteit: Jij bent de enige die het merk mag gebruiken in de Benelux voor de geregistreerde producten en diensten.
  • Juridische bescherming: Met een geregistreerd merk sta je sterker in juridische geschillen.
  • Waardeopbouw: Een sterk merk is waardevol en kan bijdragen aan de groei en het succes van je bedrijf.
Klantenservice merkregistratie

Hoe lang duurt het voordat mijn merk is geregistreerd bij BOIP?

Een merkregistratie bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) duurt normaal gesproken ongeveer 3 tot 4 maanden. Dit proces start vanaf het moment dat je de aanvraag indient tot het punt waarop je merk officieel is geregistreerd. Eventuele bezwaren of complicaties tijdens het registratieproces kunnen het langer maken.

Hoe lang duurt merkregistratie

Wat kost een BOIP merkregistratie?

De kosten voor het registreren van een merk bij het BOIP zijn afhankelijk van het aantal klassen waarin je je merk wilt registreren en of je eventuele extra diensten nodig hebt. Kies je bij Brndpwr voor een Benelux merkregistratie en betaal je de kosten in drie jaar af, dan betaal je slechts € 19,- per maand. Een BOIP merkregistratie is tien jaar geldig en kan daarna steeds verlengd worden.

Vergelijk de merkregistratie kosten

Waarom nooit rechtstreeks bij het BOIP registreren?

In theorie kan je rechtstreeks een merk aanvragen, echter adviseren we je hier mee op te passen. Ongeveer 25% van de merken die worden aangevraagd (hier zitten ook alle merkaanvragen verricht door merkenbureaus bij inbegrepen) in de Benelux wordt geweigerd. Wordt je merk geweigerd dan ben je direct de volledige investering kwijt en mag je, tegen betaling, een nieuw depot verrichten. 

Daarnaast moeten de producten en diensten die jij levert onder jouw merknaam juridisch correct en volledig omschreven worden. Maak jij in deze omschrijving fouten, dan kan het zijn dat je je merk in de toekomst niet kan inroepen. Je staat dan alsnog met lege handen, en moet mogelijk alsnog je naam veranderen. 

Het zelf deponeren van een merk vergelijken we vaak met het doen van je belastingaangifte als bedrijf: niet verstandig als je er geen verstand van hebt. Laat het aan de professionals over, en speel niet met de toekomst van jouw onderneming.

Bouw aan de toekomst van je bedrijf!

Een BOIP merkregistratie is een cruciale stap om je merk te beschermen en de waarde ervan te vergroten. Dus waar wacht je nog op? Bescherm je merk en bouw aan de toekomst van je bedrijf! Wij helpen je graag verder. Neem contact op via info@brndpwr.com, 085-0770033 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze adviseurs.

Merkregistratie Amazon