Hoe creëer je een juridisch sterke merknaam?
Leestijd: 2 minuten
Merel Goossens
16 mei 2024
Bij het lanceren van een nieuw product of bedrijf is het kiezen van de juiste merknaam cruciaal. Een sterke merknaam trekt niet alleen de aandacht van consumenten, maar biedt ook essentiële juridische bescherming. In deze blog duiken we in de kunst van het creëren van een sterke merknaam die zowel marketingtechnisch aantrekkelijk als juridisch solide is.
Wat is een juridisch sterke merknaam?
Uniek & onderscheidend
Creatief & associërend
Toekomstbestendig & aanpasbaar
Niet misleidend
De basisprincipes van een merkregistratie
Voordat je begint met het bedenken van een merknaam, is het belangrijk om de basisprincipes van merkregistratie te begrijpen. Een merk is een teken dat je producten of diensten onderscheidt van die van anderen. Dit kan een naam, logo, slogan of een combinatie daarvan zijn
1. Sterke merknaam is uniek
Onderzoek op tijd of de merknaam die je wilt gebruiken echt uniek is. Je merknaam mag niet lijken op bestaande merken, omdat dit verwarrend kan zijn voor klanten. Ze kunnen de merken door elkaar halen en denken dat ze een product of dienst van merk A kopen, terwijl het eigenlijk om merk B gaat. Hierdoor kan een merk profiteren van de goede reputatie van het andere merk, of last hebben van negatieve feedback en publiciteit rondom dat merk. Dit is in beide gevallen natuurlijk niet gewenst!
2. Sterke merknaam is niet beschrijvend
Daarnaast moet de merknaam zo min mogelijk zeggen over wat je doet of aanbiedt. Wanneer een merknaam te expliciet de aard, eigenschappen of kenmerken van een product beschrijft, kan deze niet worden geregistreerd in het merkenregister. Een dergelijke naam is namelijk te beschrijvend, wat het moeilijk maakt voor consumenten om jouw producten en/of diensten te onderscheiden van die van andere bedrijven.
3. Sterke merknaam is creatief en associërend
Een sterke merknaam moet ook creatief zijn. Het moet iets oproepen bij je doelgroep, of dat nu een gevoel is, een beeld, of een associatie met kwaliteit en betrouwbaarheid. Denk aan namen als Google, Spotify, of Nike. Deze namen hebben op zichzelf geen directe beschrijving van hun product, maar zijn ondertussen iconisch en juridisch beschermd. Generieke namen zoals “Computerwinkel” of beschrijvende namen zoals “Beste Pizza” bieden weinig tot geen juridische bescherming omdat ze te algemeen zijn.
4. Sterke merknaam is toekomstbestendig en aanpasbaar
Denk na over de toekomst van je merk. Een merknaam kan meegroeien met je bedrijf, zonder beperkt te worden door geografische of product-specifieke connotaties. Vermijd ook namen die modewoorden bevatten die hun relevantie kunnen verliezen.
5. Sterke merknaam is niet misleidend
Je merknaam moet geen onjuiste verwachtingen scheppen over de oorsprong of kwaliteit van de producten en/of diensten die je levert. Als je bijvoorbeeld ‘fruit’ in je merknaam opneemt, maar je producten bevatten geen fruit, of als je het woord ‘bio’ gebruikt terwijl dat niet van toepassing is op je aanbod, dan kan je merknaam als ‘misleidend’ worden beschouwd. Hierdoor kunnen je (potentiële) klanten verwachtingen hebben van je merk die je niet kunt vervullen.
Laatste stap: juridische bescherming
Zodra je een goede merknaam hebt, is het tijd om deze juridisch te beschermen. Daar komt Brndpwr om de hoek kijken. Wij nemen het gehele registratieproces van A tot Z voor je uit handen. Bovendien betaal je bij Brndpwr je merkregistratie per maand. En dat al vanaf € 19,- per maand. Neem snel contact op via info@brndpwr.com, 085-0770033 of plan vrijblijvend een afspraak in.