Spring naar content

Hoe creëer je een juridisch sterke merknaam?

Leestijd: 2 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

16 mei 2024

Leestijd:

Bij het lanceren van een nieuw product of bedrijf is het kiezen van de juiste merknaam cruciaal. Een sterke merknaam trekt niet alleen de aandacht van consumenten, maar biedt ook essentiële juridische bescherming. In deze blog duiken we in de kunst van het creëren van een sterke merknaam die zowel marketingtechnisch aantrekkelijk als juridisch solide is.

Wat is een juridisch sterke merknaam?

Uniek & onderscheidend

Creatief & associërend

Toekomstbestendig & aanpasbaar

Niet misleidend

Registreer jouw sterke merknaam

1. Sterke merknaam is niet beschrijvend

Daarnaast moet de merknaam zo min mogelijk zeggen over wat je doet of aanbiedt. Wanneer een merknaam te expliciet de aard, eigenschappen of kenmerken van een product beschrijft, kan deze niet worden geregistreerd in het merkenregister. Een dergelijke naam is namelijk te beschrijvend, wat het moeilijk maakt voor consumenten om jouw producten en/of diensten te onderscheiden van die van andere bedrijven.

Wat zijn de voordelen van uitbesteden vs zelf mijn merk besteden

2. Sterke merknaam is creatief en associërend

Een sterke merknaam moet ook creatief zijn. Het moet iets oproepen bij je doelgroep, of dat nu een gevoel is, een beeld, of een associatie met kwaliteit en betrouwbaarheid. Denk aan namen als Google, Spotify, of Nike. Deze namen hebben op zichzelf geen directe beschrijving van hun product, maar zijn ondertussen iconisch en juridisch beschermd.

merk registreren blog afbeelding brndpwr

3. Sterke merknaam is toekomstbestendig en aanpasbaar

Denk na over de toekomst van je merk. Een sterke merknaam kan meegroeien met je bedrijf, zonder beperkt te worden door geografische of product-specifieke connotaties. Vermijd ook namen die modewoorden bevatten die hun relevantie kunnen verliezen.

startende ondernemer blog afbeelding brndpwr

4. Sterke merknaam is niet misleidend

Je merknaam moet geen onjuiste verwachtingen scheppen over de oorsprong of kwaliteit van de producten en/of diensten die je levert. Als je bijvoorbeeld ‘fruit’ in je merknaam opneemt, maar je producten bevatten geen fruit, of als je het woord ‘bio’ gebruikt terwijl dat niet van toepassing is op je aanbod, dan kan je merknaam als ‘misleidend’ worden beschouwd. Hierdoor kunnen je (potentiële) klanten verwachtingen hebben van je merk die je niet kunt vervullen.

Laatste stap: juridische bescherming

Zodra je een sterke merknaam hebt, is het tijd om deze juridisch te beschermen. Daar komt Brndpwr om de hoek kijken. Wij nemen het gehele registratieproces van A tot Z voor je uit handen. Bovendien betaal je bij Brndpwr je merkregistratie per maand. En dat al vanaf € 19,- per maand. Neem snel contact op via info@brndpwr.com, 085-0770033 of plan vrijblijvend een afspraak in.

Start merkregistratie