Spring naar content

5 beginnersfouten die je als startende ondernemer écht wil voorkomen

Leestijd: 4 minuten

Auteur:

Job van Mierlo

Datum:

01 februari 2023

Leestijd:

Als ondernemer is het begrijpelijk dat je enthousiast bent om je bedrijf te starten en te laten groeien. Helaas maken veel ondernemers een aantal veelvoorkomende fouten in de beginfase van hun bedrijf. In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende beginnersfouten waar startende ondernemers op moeten letten om succesvol te zijn.

1. Je merk niet op tijd registreren

Leg jouw concept vast als merk voordat je de onderneming start – en gaat investeren. Een merkregistratie biedt bescherming tegen kopieergedrag en stelt jouw originaliteit veilig. En dat is cruciaal voor je succes. Ga maar na: als andere ondernemers jouw concept zomaar kunnen namaken, kun je fluiten naar je onderscheidend vermogen. Terwijl je het daar in deze markt juist van moet hebben. Want als andere ondernemers jou nadoen zonder dat jij hier tegenin kan gaan, ben je zo inwisselbaar als wat. Wat van jou is moet van jou blijven. Kortom: registreren dat merk!

2. Niet investeren

Zeker als startende ondernemer ben je graag voorzichtig met geld uitgeven, vooral als er nog geen omzet wordt gedraaid. Maar onthoud dat een investering zich altijd terugbetaalt en je op lange termijn voordeel oplevert. Dus durf te investeren in opleidingen, coaches, marketeers, een website en: je merkregistratie.

Merkregistratie kosten Brndpwr

3. Te nederig zijn

Zelfs als je goed bent in wat je doet, is het belangrijk om dat ook te vertellen. Die opdrachtgevers melden zich meestal namelijk niet vanzelf. Zichtbaarheid is de sleutel om je klantenkring en onderneming te laten groeien. Dus schroom niet en durf jezelf te presenteren en je werk voor zich te laten spreken. Wees zeker van je zaak!

Merkregistratie Amazon

4. Zaken niet uit handen willen geven

Het runnen van een eigen onderneming brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Inkoop, verzending, belastingen, administratie, marketing. Hoewel het verleidelijk is om zoveel mogelijk zelf te doen om kosten te besparen, kan dit je uiteindelijk meer tijd (en energie!) kosten dan het waard is. En dat kan dan zomaar afbreuk doen aan de kwaliteit van je producten en diensten. Wat je op lange termijn dan weer meer geld kost dan het inhuren van specialisten zoals een boekhouder, business adviseur of websitebouwer. Door specialisten in te huren, kun je je tijd besteden aan waar JIJ goed in bent – en aan waar jij onder aan de streep je geld mee verdient. Dáár zit uiteindelijk het bestaansrecht van je bedrijf. 

Hoe werkt een merkregistratie precies

5. Te weinig rekenen

Het is belangrijk om jezelf niet tekort te doen door te weinig te vragen voor je producten en diensten. Veel starters durven de hoofdprijs niet te vragen uit angst dat ze geen klanten zullen trekken. Maar hiermee kun je zomaar een verkeerd signaal afgeven naar potentiële klanten. En bovendien: de kwaliteit van jouw werk wordt niet bepaald door hoe lang jij al zelfstandig ondernemer bent, toch? Herinner jezelf eraan dat kwaliteit betaald moet worden.

Conclusie

Door deze fouten te vermijden, kun je een stap voor zijn op de concurrentie en een solide basis leggen voor je onderneming. Start hieronder je merkregistratie op afbetaling, of plan een afspraak in met één van onze adviseurs.

Start merkregistratie