Spring naar content

Wat zijn de risico’s als ik mijn merk niet registreer?

Leestijd: 3 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

06 december 2023

Leestijd:

Als (startende) ondernemer heb je een hoop zaken te regelen. Je inschrijven bij de KvK, het openen van een bankrekening, voorraad bestellen, een gelikte website maken en het optuigen van marketing. Een belangrijk onderdeel wat vaak lager op de prioriteitenlijst staat, is het registreren van een merknaam

Gek eigenlijk, want de meeste ondernemers zijn zich bewust van de noodzaak van merkbescherming. Waarom wordt dit dan vaak niet gezien als prioriteit? Het antwoord is onwetendheid. De risico’s van het niet beschermen van een merk – onder een merk verstaan we de naam van een product, maar ook die van een dienstverlener – worden bij ondernemers onvoldoende onder de aandacht gebracht. Dit terwijl het niet beschermen van je naam of logo je je bedrijf kan kosten.

Merk registreren bol.com

KvK geeft geen bescherming

Er bestaat vaak verwarring over het verschil tussen een KvK-inschrijving en het inschrijven van een merk in het merkenregister. Hoewel beide inschrijvingen met zakelijk eigendom te maken hebben, gaat het hier echt om twee compleet verschillende zaken – met ieder een heel ander doel. Een KvK-inschrijving, ook wel bekend als inschrijving in het Handelsregister, is verplicht voor iedereen die wil ondernemen. Hiermee wordt bevestigd dat je bedrijf bestaat en dat je als ondernemer verantwoordelijk bent voor de zakelijke activiteiten van je bedrijf. Dit is een vereiste voor het oprichten van een bedrijf.

Start merkregistratie

Merk registreren bij merkenbureau

Een merkenbureau daarentegen registreert je merk en daarmee wordt jouw merknaam, logo of ander teken waarmee jij jouw producten of diensten aanduidt, beschermd. Door dit teken als merk te registreren krijg je een monopolie op het gebruik ervan: de exclusieve rechten om je merk te gebruiken (en uiteindelijk eventueel te verkopen) in een bepaalde regio of land, voor de producten of diensten die jij onder dat merk aanbiedt.

Conclusie

Dus nee, met een inschrijving bij de KvK is de merknaam nog niet jouw eigendom. Enkel een merkregistratie maakt jou officieel eigenaar. Heb je vragen over jouw Kvk-inschrijving en merknaam bescherming? We helpen je graag! Plan een gratis belafspraak met Job in. 

Start merkregistratie