Spring naar content

Wat valt er onder merkregistratie?

Leestijd: 2 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

07 december 2023

Leestijd:

Een merkregistratie geeft je als ondernemer een solide basis. Het is namelijk de beste manier om je merk wettelijk te beschermen. In dit artikel leggen we precies uit wat er onder een merkregistratie valt en beantwoorden we enkele belangrijke vragen.

Wat is een merkregistratie?

Een merkregistratie betreft het officieel vastleggen van jouw merk, variërend van enkel de naam tot zowel de naam als het logo. Bijvoorbeeld in combinatie met de kleuren die gebruikt worden in de naam of het log. Het belangrijkste doel van een merkregistratie is dat je merk wordt beschermd tegen inbreuk.

Welke dingen kun je registreren bij merkenrecht?

Bij het merkenrecht kunnen diverse soorten merken worden geregistreerd. Naast de voor de hand liggende elementen zoals merknamen en logo’s, kunnen o.a. ook kleuren, geluiden en zelfs geuren worden geregistreerd. Het is hierbij wel van belang dat het onderscheidend vermogen heeft. Onderscheidend vermogen is de mate waarin een merk de consument in staat stelt de producten en/of diensten van een merk te onderscheiden van de producten en/of diensten van andere ondernemingen.

Wat kan niet als merk geregistreerd worden?

Niet alles kan als merk worden geregistreerd. Er zijn twee belangrijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

  • Het teken moet de goederen of diensten van een onderneming kunnen onderscheiden van anderen (onderscheidend vermogen)
  • Het teken moet in het register worden weergegeven

Wat valt er onder merkenrecht?

Met het merkenrecht verleent de merkhouder het recht om het merk exclusief te gebruiken binnen de geregistreerde categorieën van goederen en diensten. Dit betekent dat anderen het merk niet zonder toestemming mogen gebruiken voor soortgelijke producten of diensten. Mochten ze dat toch doen dan kan dit leiden tot juridische stappen, variërend van het eisen van schadevergoeding tot het verkrijgen van een gerechtelijk bevel om het gebruik van het merk te stoppen.

Merkregistratie Amazon

Vragen over merkregistratie?

Een merkregistratie biedt niet alleen bescherming tegen ongeoorloofd gebruik, maar het versterkt ook de positie van je merk op de markt. Het waarborgt exclusiviteit en voorkomt verwarring bij consumenten. Daarnaast verhoogt het de waarde van het merk. Wij leggen je er graag meer over uit.

Start merkregistratie