Spring naar content

Wat is een merkregistratie?

Leestijd: 4 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

29 november 2023

Leestijd:

Wij hebben het voortdurend over het belang van een merkregistratie. Maar wat is een merkregistratie precies? Laten we starten met wat een “merk” nou eigenlijk is. Wist je dat het woord “merk” meerdere betekenissen heeft? We hebben het zowel over een ‘’merk”, vanuit marketing- als juridisch perspectief. Maar wat houdt het vanuit marketing-perspectief in en wat maakt het anders dan het juridische perspectief?

Het “marketing-merk”

Het “marketing-merk” lijkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het de versie die we allemaal kennen. In de marketingwereld is een merk veel meer dan een simpele naam of een logo; het vertegenwoordigt een abstract concept. Het staat voor de reputatie die een bedrijf heeft opgebouwd, zijn succes, de kracht ervan en de algehele klantbeleving. Zoals Arno Schwithal opmerkte op Adformatie.nl: “Een merk is wat mensen denken, voelen en ervaren bij een bedrijf. Branding draait om het creëren van een klantbeleving.”

merkregistratie scale-ups

Het “juridische-merk” 

Aan de andere kant is er het “juridische-merk”, oftewel een merkregistratie, of in het Engels: een trademark. In juridische termen is een merk een symbool, zoals een naam of een logo waarmee een bedrijf zijn producten en diensten kan onderscheiden van anderen. Dus als je in de supermarkt op zoek bent naar CALVÉ® pindakaas, dan is het herkenbare logo jouw gids. CALVÉ® heeft namelijk de juridische rechten om dat merk te gebruiken voor hun pindakaas, niemand anders mag dat zomaar doen. Dat is de juridische betekenis van ‘wat is een merkregistratie’.

Merk registreren bol.com

Merkregistratie en marketing

Hoe verhouden deze twee perspectieven zich tot elkaar wat betreft een merkregistratie? Het juridische merk draait om het beschermen van de naam en het logo, terwijl het marketing-merk gaat over de klantbeleving. Maar let op: het publiek herkent een merk vaak aan de merknaam of logo, deze fungeren als het gezicht van de reputatie van het merk. Het juridische merk beschermt dit gezicht en daarmee ook de reputatie van dit merk. Het juridische merk is daarom van groot belang. Ook kunnen daardoor anderen moeilijker met jouw merk aan de haal gaan.

Een sterke merknaam en merkregistratie

Een juridisch merk moet uniek zijn; het moet producten en diensten onderscheiden van andere bedrijven. Dit betekent dat het niet te beschrijvend mag zijn voor de producten en diensten waarvoor het wordt aangevraagd. Bij het bedenken van een merknaam is het belangrijk om zowel vanuit marketing- als juridisch perspectief te denken. Marketeers neigen vaak naar beschrijvende merknamen, omdat hierbij meteen duidelijk is wat een merk doet, maar een beschrijvende naam kan het lastig maken om je merk te registreren. ‘Top Clothing’ is bijvoorbeeld niet onderscheidend voor een kledingmerk. ‘Top’ en ‘clothing’ zijn te algemeen om een alleenrecht op te verkrijgen. Zonder die officiële merkbescherming wordt het makkelijker voor anderen om mee te liften op jouw goede naam. Een merkregistratie van een onderscheidend merk is dan ook essentieel!

Hoe werkt een merkregistratie precies

Hoe verkrijg je een merkregistratie?

Om een exclusief recht te verwerven, moet je je merk registreren in het merkenregister. Dit doe je in de Benelux of de Europese Unie. Je vraagt je merknaam aan voor specifieke producten en diensten, waarvoor jij een alleenrecht krijgt op je merknaam. Als je merk voldoet aan alle vereisten en de registratieprocedure succesvol doorloopt, wordt het officieel geregistreerd. Bij Brndpwr regelen we jouw merkregistratie en nemen we het volledig uit handen. Start jouw merkregistratie vandaag nog. 

Merkregistratie Amazon

Vragen over wat een merkregistratie is?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over wat een merkregistratie nou precies is? Neem dan contact met ons op! Geheel vrijblijvend.

Start merkregistratie