Spring naar content

Wat is een merk?

Leestijd: 3 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

24 mei 2024

Leestijd:

Een merk is veel meer dan slechts een logo of een naam. Het is de unieke identiteit van je bedrijf of product die je onderscheidt van de concurrentie. Een merk roept emotie, associatie en herkenning op bij klanten. Het vormt het fundament van je reputatie en bepaalt vaak de loyaliteit van je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan Apple, Coca-Cola en Nike; ze vertegenwoordigen veel meer dan hun producten alleen.

Soorten merken

Er zijn verschillende soorten merken die elk een specifieke rol spelen. Hieronder vind je de belangrijkste:

 1. Woordmerk

  Wat is een woordmerk? Een woordmerk bestaat uitsluitend uit letters, cijfers of woorden, zonder specifieke grafische elementen. Voorbeeld: “Google” of “Coca-Cola”.

 2. Beeldmerk

  Een beeldmerk bestaat uit een grafisch symbool, een logo of een specifiek design. Voorbeeld: het Nike-swoosh logo of de bekende McDonald’s gouden bogen.

 3. Woordbeeldmerk

  Een woordbeeldmerk is een combinatie van woordelementen en grafische elementen. Voorbeeld: de Adidas-naam samen met de drie strepen.

 4. Kleurmerk

  Een kleurmerk omvat een specifieke kleur of combinatie van kleuren die een merk vertegenwoordigen. Voorbeeld: de lila kleur van Milka-chocolade.

 5. Vormmerk

  Een vormmerk bestaat uit de unieke vorm van een product of verpakking. Voorbeeld: de karakteristieke vorm van de Coca-Cola-fles of de Toblerone-reep.

 6. Geluidsmerk

  Een geluidmerk bevat een uniek geluid of jingle dat direct met een merk wordt geassocieerd. Voorbeeld: de jingle van Intel of het gebrul van de MGM-leeuw.

 7. Geurmerk

  Een geurmerk is een unieke geur die als kenmerk van een merk wordt beschouwd. Hoewel dit nog niet overal volledig erkend is, kunnen sommige unieke geuren worden geregistreerd.

Vertrouw niet alleen op Google

Een naam, logo, symbool of ander kenmerk wordt officieel een merk wanneer het voldoet aan bepaalde juridische en administratieve criteria:

1. Uniek en onderscheidend
Een merk moet uniek en onderscheidend zijn om zich te onderscheiden van andere merken in de markt. Het mag niet generiek of beschrijvend zijn voor de goederen of diensten die het vertegenwoordigt.

2. Merkregistratie
Om je merk officieel te maken, moet je het registreren bij een bevoegd merkenregister.

3. Gebruik in de handel
Met alleen een merkregistratie ben je er nog niet. Want om je te kunnen beroepen op jouw merkrechten, zul je jouw merk vanaf een bepaald moment ook daadwerkelijk (en aantoonbaar!) moeten gebruiken. Dit betekent dat het merk moet worden gebruikt op producten, verpakkingen, advertenties, websites, enzovoort.

Hoe werkt het met verschillende merkregistratie klassen

Waarom een merk registreren?

Het registreren van een merk is cruciaal voor de bescherming van je merkidentiteit. Het levert je een aantal voordelen op:

 • Bescherming tegen inbreuk: Voorkom dat anderen profiteren van jouw merkbekendheid.
 • Exclusief gebruik: Alleen jij mag jouw merknaam of logo gebruiken binnen de geregistreerde klassen.
 • Merkwaarde: Een geregistreerd merk verhoogt de waarde van je bedrijf.
 • Professionele uitstraling: Het geeft klanten het vertrouwen dat je merk professioneel is.

Vragen?

Heb je verdere vragen over wat een merk is of wil je een woordmerk registreren? Onze specialisten helpen je graag (telefonisch of per mail) verder op weg. Bel of mail dan ook gerust als je vragen hebt.

brndpwr-merkregistratie
Vrijblijvend contact