Spring naar content

Is het altijd nodig om je merk te registreren?

Leestijd: 4 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

21 juni 2023

Leestijd:

Wanneer je net begint met ondernemen, vraag je je misschien af of het al nodig is om je merk te registreren. Met een recente inschrijving bij de Kamer van Koophandel wil je het liefst zo snel mogelijk de markt betreden. Is het dan de moeite waard om te investeren in een merkregistratie? Dat is het zeker!

Lees in deze blog meer over het verschil tussen de Kvk en een merkenbureau.

Regel je merkregistratie goed en op tijd

Als ondernemer wil je geen gedoe met het kopiëren van jouw ideeën of het meeliften op jouw succes. Of je bedrijf nu groot of klein is, het gaat om jouw idee, jouw naam, jouw eigendom. Bovendien vertegenwoordigt jouw naam een bepaalde reputatie, kwaliteit en waarde. Daar wil je trots op zijn en goed voor zorgen, toch? Door je merk te registreren, verkrijg je exclusieve rechten en het wettelijke recht om anderen te verbieden een vergelijkbaar merk te gebruiken binnen dezelfde branche. Dit helpt verwarring bij consumenten te voorkomen en beschermt je merkimago.

Verschil merkrecht en handelsnaamrecht

Het verschil tussen merkrecht en handelsnaamrecht is dat je met een handelsnaamregistratie allesbehalve sterk staat. Alleen als je jouw handelsnaam daadwerkelijk gebruikt, verkrijg je “handelsnaamrechten”. Maar of je je daarop kunt beroepen, hangt af van verschillende factoren. Het wordt bepaald door de regio, de activiteiten, de overeenstemming in de handelsnaam en andere omstandigheden. Dit “vangnet” is dus zeker niet sluitend en onzeker.

merk blog afbeelding brndpwr

Gebruiksplicht

De gebruiksplicht geldt ook voor een geregistreerd merk. Dit betekent dat je jouw merk binnen vijf jaar na de registratie of verlenging daadwerkelijk en aantoonbaar moet gebruiken in het land of de regio waar je het hebt geregistreerd. “Gebruiken” betekent dat je actief probeert marktaandeel te veroveren met je merk. Als je dat niet doet, verlies je je rechten.

Hoe werkt een merkregistratie precies

Zorg dat je jouw merkregistratie tijdig aanvraagt 

Door jouw merkregistratie op tijd aan te vragen, weet je direct waar je aan toe bent. Zodra jouw aanvraag in het register verschijnt, ben je zichtbaar voor iedereen die er wellicht iets van vind. Het is als een beoordeling die bepalend is voor jouw ambities en potentieel: kun je doorgaan met dit idee of moet je jouw koers aanpassen? Een gouden regel bij het registreren van jouw merk is om dit op tijd te regelen. Iemand anders kan je namelijk zomaar voor zijn en dat kan je plannen flink dwarsbomen.

Merk registreren bol.com
Start merkregistratie