Spring naar content

Moet ik mijn merknaam wel registreren?

Leestijd: 3 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

07 december 2023

Leestijd:

De beslissing om je merknaam al dan niet te registreren is een cruciale overweging voor ondernemers en bedrijfseigenaren. Hoewel het geen wettelijke verplichting is, biedt een merkregistratie aanzienlijke voordelen en bescherming tegen potentiële geschillen. In deze blog gaan we dieper in op enkele belangrijke vragen over dit onderwerp.

Is een merkregistratie verplicht?

Formeel gezien is een merkregistratie niet verplicht. Door je merk actief te gebruiken, kun je automatisch enige bescherming genieten. Echter, het registreren van je merk geeft je exclusieve rechten en vergemakkelijkt juridische stappen in het geval van inbreuk. Het biedt een duidelijk juridisch kader en versterkt je positie op de markt.

Is een merknaam automatisch geregistreerd?

Om je merknaam effectief te beschermen, moet deze worden geregistreerd bij het intellectueel eigendomsbureau van het betreffende land. Dit proces omvat een grondig onderzoek om te verzekeren dat de voorgestelde merknaam uniek is en geen inbreuk maakt op bestaande merken. Een merkregistratie waarborgt niet alleen exclusiviteit, maar versterkt ook je recht om je merk te exploiteren en te laten groeien.

Merkregistratie Amazon

Wat kost het om een merknaam te registreren?

De kosten van merkregistratie variëren afhankelijk van het land en het type registratie. Gemiddeld kunnen deze kosten uiteen lopen van enkele honderden tot duizenden euro’s. Het is belangrijk om deze kosten te zien als een strategische investering in de bescherming van je merkidentiteit en de waarde die het vertegenwoordigt voor je bedrijf. Bij Brndpwr betaal je je merkregistratie per maand, al vanaf € 19,- per maand. Heb je nog vragen met betrekking tot de flexibele betaling? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op!

Hoe bescherm je je merknaam?

Na succesvolle registratie is actieve bescherming essentieel. Je bent namelijk in de Benelux en EU er zelf verantwoordelijk voor dat je copycats en meelifters bijtijds signaleert en actie onderneemt. Laat je merk daarom door Brndpwr bewaken. Zo elimineer je op tijd een groot deel van de risico’s.

Het is dus raadzaam om je merknaam te laten registreren, want het biedt aanzienlijke voordelen, waaronder juridische bescherming, het creëren van merkwaarde en het voorkomen van verwarring bij consumenten. 

Start merkregistratie