Spring naar content

Ja, de KvK is écht iets anders dan een merkenbureau

Leestijd: 3 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

28 januari 2023

Leestijd:

Er bestaat vaak verwarring over het verschil tussen een KvK-inschrijving en het inschrijven van een merk in het merkenregister. Hoewel beide inschrijvingen met zakelijk eigendom te maken hebben, gaat het hier echt om twee compleet verschillende dingen – met ieder een heel ander doel. In deze blog zetten wij uiteen wat het verschil is tussen een KvK-inschrijving en een merkregistratie.

Kvk-inschrijving

Een KvK-inschrijving, ook wel bekend als inschrijving in het Handelsregister, is verplicht voor iedereen die wil gaan ondernemen. Hiermee wordt bevestigd dat je bedrijf bestaat en dat je als ondernemer verantwoordelijk bent voor de zakelijke activiteiten van je bedrijf. Dit is een vereiste voor het oprichten van een bedrijf en belangrijk voor de verantwoording van jouw onderneming naar de Belastingdienst en andere instanties. De KvK adviseert je over het registreren van handelsnamen, het type bedrijf wat voor jou het beste werkt en het doorvoeren van belangrijke wijzigingen in jouw organisatie. 

Merk registreren bij merkenbureau

Het registreren van een merk bij een merkenbureau heeft te maken met het beschermen van je merknaam, logo of ander teken waarmee jij jouw producten of diensten aanduidt. Door dit teken als merk te registreren krijg je een monopolie op het gebruik ervan: de exclusieve rechten om je merk te gebruiken (en uiteindelijk eventueel te verkopen) in een bepaalde regio of land. 

Merkregistratie kosten Brndpwr

Merk beschermen tegen inbreuk

Een KvK-inschrijving doe je om je bedrijf officieel te registreren. Het inschrijven van een merk bij een merkenbureau is bedoeld om je merk te beschermen tegen inbreuk. Een KvK-inschrijving en een merkregistratie heb je allebei nodig om een succesvol bedrijf te runnen. Allebei afvinken dus. 

Merkregistratie Amazon
Start merkregistratie