Spring naar content

Hoe werkt het met verschillende (merkregistratie) klassen?

Leestijd: 3 minuten

Auteur:

Maartje Paes

Datum:

04 april 2024

Leestijd:

In de wereld van merkregistratie is het belangrijk om te begrijpen hoe het systeem van klassen werkt. Dit systeem helpt bij het ordenen van producten en diensten, waardoor het efficiënter en nauwkeuriger wordt om merken te registreren en te beheren. We leggen je uit hoe de verschillende klassen werken.

De basisprincipes:

  • Binnen het merkenrecht wordt gebruikgemaakt van de zogeheten Nice-classificatie, het systeem voor de indeling van producten en diensten. 
  • Er zijn 45 klassen in het classificatiesysteem voor merken.
  • Indeling per product of dienst: De klassen 1 tot en met 34 zijn voor waren, terwijl de klassen 35 tot en met 45 voor diensten zijn.
  • Omschrijvingen: Elke klasse heeft een omschrijving die de types producten of diensten beschrijft die eronder vallen.
  • Meerdere klassen: Je kunt je merk registreren in één of meer klassen, afhankelijk van de producten of diensten die je aanbiedt.
Hoe werkt het met verschillende merkregistratie klassen

Waarom is het belangrijk om de juiste klassen te kiezen?

✅Beschermingsomvang: de klassen die je kiest bepalen de reikwijdte van de bescherming van je merk. Kies je te weinig klassen, dan is je merk minder goed beschermd. Kies je te veel klassen, dan betaal je onnodig veel registratiekosten. 

✅Nauwkeurigheid: het is belangrijk om de klassen te kiezen die het nauwkeurigst passen bij jouw producten of diensten. Dit verhoogt de kans dat je merkregistratie wordt goedgekeurd.

✅Zoeken en opmerken: de klassen die je kiest bepalen ook in welke categorieën je merk vindbaar is in de online merkenregisters.

 

hoe werkt het met verschillende merkregistratie klassen

Voorbeeld merkregistratie klasse

Begin jij een eigen kledinglijn, dan val je met een beetje research nog wel in onderstaande klasse.

Klasse 25: o.a. kledingstukken, schoeisel, hoofddeksels

Let op: schakel jij een merkenspecialist in zoals Brndpwr, dan kom je er na een inhoudelijk gesprek met een van onze adviseurs achter dat ook onderstaande klassen belangrijk kunnen zijn voor jou:

Klasse 3: o.a. cosmetica zoals parfum.
Klasse 9: o.a. telefoonhoesjes en (zonne)brillen.
Klasse 14: o.a. sieraden.
Klasse 18: o.a. tassen en lederwaren.
Klasse 35: o.a. handelsactiviteiten m.b.t. fashion producten.

Aangezien het later toevoegen van klassen niet kan, kun je dit beter niet zelf regelen. Dit is een risico wat je moet afdichten.

Tip voor het kiezen van de juiste klassen

  • De belangrijkste tip hierbij is dat je het bepalen van de klassen uitbesteed aan een jurist. Schakel daarom Brndpwr in!
  • Aangezien een merk na vijf jaar gebruiksplichtig wordt, is het belangrijk om goed na te denken over de toekomst. Ga voor klassen die relevant kunnen zijn voor toekomstige producten of diensten die je wilt aanbieden.

Vragen over merkregistratie klassen?

Heb je nog vragen over merkregistratie klassen? Plan dan een belafspraak in en krijg persoonlijk advies.

Start merkregistratie