Spring naar content

Waarom is merkonderzoek belangrijk?

Leestijd: 3 minuten

Auteur:

Maartje Paes

Datum:

28 mei 2024

Leestijd:

2 minuten

Een succesvol merk begint met een grondige voorbereiding. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is merkonderzoek. Door zorgvuldig een merkonderzoek te laten verrichten, zorg je ervoor dat je merk uniek is, voldoet aan de wettelijke eisen en klaar is om te groeien in een concurrerende markt.

Wat is merkonderzoek?

Merkonderzoek is het proces waarbij wordt onderzocht of een merk beschikbaar is en geen inbreuk maakt op bestaande rechten. Hierdoor kun je de kans op een succesvolle merkaanvraag beter inschatten en onnodige registratiekosten en merkconflicten voorkomen. Het is verstandig om een dergelijk onderzoek al in een zo vroeg mogelijk stadium te laten uitvoeren, dus voordat je in je merk gaat investeren. Zo voorkom je later onaangename verrassingen.

Wij hechten zoveel waarde aan grondig onderzoek dat wij voor elke Benelux en EU merkaanvraag een identiek naamsonderzoek uitvoeren. Dit is standaard inbegrepen in onze vaste prijs voor merkregistratie. Bij dit onderzoek controleren we of er al dezelfde merknamen in het merkenregister staan. Hierbij beperken we ons uitsluitend tot dezelfde woorden of tekens. Dit geeft je een goede eerste indicatie.

Experience en ervaring merkenbureau

Waarom is merkonderzoek belangrijk?

  1. Voorkom juridische conflicten: Door een grondig merkonderzoek uit te laten voeren, kun je inbreuk op bestaande merken vermijden en dure rechtszaken voorkomen.
  2. Bescherm je investering: Je investeert veel tijd en geld in het ontwikkelen van jouw merk. Zorg ervoor dat deze investering niet verloren gaat door te kiezen voor een merk dat juridisch veilig is.
  3. Versterk je merkstrategie: Een uniek en onderscheidend merk zorgt ervoor dat je je kunt onderscheiden van jouw concurrenten en een sterke merkidentiteit opbouwt.
  4. Reputatiebescherming: een uniek en goed onderzocht merk voorkomt reputatieschade die kan ontstaan door verwarring met andere merken.
  5. Versterking marktpositie: een geregistreerd merk straalt vertrouwen uit, wat kan bijdragen aan een sterkere marktpositie en concurrentievoordeel.

5 gevaren aan ondernemen zonder merkregistratie

Vertrouw niet op Google

Vertrouw niet alleen op Google

Zelf zoeken naar jouw gewenste merknaam op Google kan nuttige informatie opleveren, maar het is verre van volledig! Het geeft je een eerste indicatie. Maar deze indicatie is niet waterdicht – én je loopt het risico dat je te snelle of onjuiste conclusies trekt.Nieuwe merken staan bijvoorbeeld mogelijk nog niet online en zijn dus (nog) niet te vinden. Of de merkregistratie kan in de praktijk meer producten of landen omvatten dan op de website vermeld staat. Kortom, internet geeft geen compleet beeld. Professioneel merkonderzoek wel!

 

Vertrouw niet alleen op Google

Type onderzoeken

Als jij ons opdracht geeft een merknaam te registreren, zullen wij altijd een gratis naamsonderzoek uitvoeren. We controleren of precies jouw merknaam al geregistreerd is. Dit geeft echter een zeer beperkt beeld van de kans van slagen.

Daarom adviseren wij onze klanten om een uitgebreid naamsonderzoek uit te laten voeren, namelijk onze Shark Check. Wij zoeken dan naar alle mogelijke varianten op jouw merknaam. Dit kost je maar € 95 in de Benelux en € 295 in de Europese Unie. Aan de hand van onze Shark Check krijg jij (mogelijk) uitgebreide registratie garantie, waarmee we garanderen dat jouw merk geregistreerd wordt.

Hoe werkt het met verschillende merkregistratie klassen

Super snel en betaalbaar

Het beschermen van je merkregistratie is nog nooit zo voordelig geweest. Bij Brndpwr bieden we de mogelijkheid om de kosten van een registratie te spreiden over 12, 24, of 36 maanden. En dat zonder rente! Ontdek snel jouw maandbedrag met onze rekentool.

Start merkregistratie