Spring naar content

Merkenrecht: wat is het eigenlijk?

Leestijd: 4 minuten

Auteur:

Maartje Paes

Datum:

28 mei 2024

Leestijd:

Bij Brndpwr begrijpen we hoe waardevol je merk is. Het is niet alleen een symbool van je bedrijfsidentiteit, maar ook een belangrijk onderdeel van je concurrentievoordeel. Daarom is het essentieel om je merk te beschermen met een solide merkenrecht strategie.

Wat is merkenrecht?

Merkenrecht bescherming bestaat uit de wetten, regels en juridische beslissingen die de rechten op een merk vastleggen. Het indienen van een merkaanvraag is cruciaal voor elke ondernemer, ongeacht de grootte van het bedrijf. Dit garandeert dat de merknaam alleen met toestemming van de eigenaar gebruikt kan worden.

Waarom je merk registreren

Waarom is merkenrecht aanvragen belangrijk?

Het aanvragen van merkenrecht is essentieel om copycats en meelifters tegen te gaan. Je merk is jouw unieke idee, naam en eigendom, en je wilt merkinbreuk natuurlijk voorkomen. Jouw merk staat voor een bepaalde reputatie, kwaliteit en waarde, en daar ben je zuinig op. In een tijd waarin het succes van een bedrijf afhankelijk is van originaliteit, is het veiligstellen van jouw merkenrecht een absolute noodzaak. Het is de beste manier om jouw (toekomstige) merk wettelijk te beschermen.

Wat valt er onder een merkregistratie

5 gevaren aan ondernemen zonder merkregistratie

Hoe werkt het proces van merkenrecht?

Het proces van merkenrecht bestaat uit een aantal fasen die moeten worden doorlopen om een merk officieel te registreren en te beschermen:

1. Officiële aanvraag
Zodra alle voorbereidingen zijn getroffen, dient Brndpwr het merk in bij de relevante overheidsinstantie.

2. Beoordeling door overheidsinstantie
Na ontvangst van de aanvraag beoordeelt het merkenbureau de aanvraag op verschillende criteria.

3. Oppositietermijn
Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het merk openbaar gemaakt in het merkenregister. Deze publicatieperiode, ook wel de oppositietermijn genoemd, biedt bestaande merkhouders de kans om bezwaar te maken tegen de registratie als zij menen dat het nieuwe merk inbreuk maakt op hun eigen rechten.

4. Succesvolle merkregistratie
Als de oppositietermijn zonder problemen verloopt, wordt het merk officieel geregistreerd.

Brndpwr merkenrecht

Merkenrecht inbreuk

Er is sprake van merkenrecht inbreuk wanneer een ander bedrijf of individu een merk gebruikt dat identiek of veel lijkt op jouw geregistreerde merk. Dit kan leiden tot verwarring bij klanten en schade toebrengen aan je merknaam en reputatie. Een mooi voorbeeld van merkinbreuk is Adidas vs Forever 21. In 2017 diende Adidas een rechtszaak in tegen modebedrijf Forever 21, omdat Forever 21 kleding verkocht met strepen die sterk leken op het iconische drie-strepen handelsmerk van Adidas. Adidas claimde dat deze visuele gelijkenis consumenten kon verwarren, waardoor zij dachten dat de producten van Adidas waren. Dit zou schade toebrengen aan de merkidentiteit en marktaandeel van Adidas.
Bij Brndpwr helpen we je bij het identificeren en aanpakken van merkenrecht inbreuk, zodat je merk beschermd blijft.

Hoe lang duurt merkregistratie

Soorten merken

Er zijn diverse soorten merken waarvoor je merkenrecht kunt aanvragen. Tegenwoordig kun je zelfs vormen, kleuren, geuren en geluiden laten registreren als merk. De meest gebruikelijke merken zijn echter nog steeds woordmerken (alleen het woord), woordbeeldmerken (woord en beeld samen) en zuivere beeldmerken (alleen beeld).

soorten merken

Waarom kiezen voor Brndpwr?

  • Binnen drie minuten online jouw merkregistratie geregeld
  • Binnen 4 uur jouw merk geregistreerd bij de overheid
  • Standaard 100% registratie garantie
  • Flexibele betaling: je betaalt je merkregistratie per maand. Al vanaf € 19,- per maand
  • Deskundig Advies: Brndpwr biedt deskundig advies op het gebied van merkenrecht

 

brndpwr-merkregistratie
Start merkregistratie