Spring naar content

Waar moet jij je merk registreren? Benelux of EU?

Leestijd: 3 minuten

Auteur:

Merel Goossens

Datum:

16 januari 2024

Leestijd:

Als jij je merk wil beschermen, zal je voor de keuze komen te staan of jij een Benelux of EU registratie gaat regelen. Aan beide zitten voor- en nadelen, maar de belangrijkste regel is: registreer een merk in de regio waar je actief bent of actief gaat zijn. Onder ‘actief’ verstaan we, dat je hier je producten op de markt brengt. We leggen het je hieronder uit.

 

Registreer je merk

Benelux merkregistratie

Lever jij jouw producten en diensten in de landen Nederland, België, of Luxemburg, dan is een Benelux registratie voor jou voldoende. Let op: is jouw bedrijf ingeschreven in Nederland, maar verricht jij commercieel verkeer via het internet van Duitsland of Frankrijk, dan voldoet een Benelux registratie niet. Een EU merk dekt voor jou de lading.

Let op: omdat een merk voor een periode van 10 jaar staat ingeschreven, moet je niet alleen kijken naar je huidige situatie. Het is belangrijk dat je ook naar de nabije toekomst kijkt. Ben jij nu in de Benelux actief, maar ben je van plan om over twee jaar door te pakken in andere landen van de EU, dan adviseren we je om je merkregistratie nu meteen wat breder te pakken. ‘Upgraden’ naar een EU merk kan niet. Dan betaal je tegen die tijd alsnog de kosten van een EU merk.

Hoe werkt een merkregistratie precies

EU merkregistratie

Het kan zijn dat jij als Nederlandse ondernemer een sterk merk hebt opgebouwd, en jouw product of dienst wil gaan aanbieden in een ander land binnen de Europese Unie (EU). Om er zeker van te zijn dat niet iemand anders ervandoor gaat met je merk, kies je ervoor om jouw merk als EU-merk te registreren. Je voorkomt hiermee dat een concurrent jouw merk kan registreren in Duitsland, Frankrijk en Spanje, en jou buitenspel kan zetten in deze regio’s.

Let op: heb jij plannen om te verkopen op e-commerce platformen zoals Bol of Amazon, dan adviseren wij je ten zeerste om een EU merk aan te vragen. Amazon faciliteert erg gemakkelijk internationale verkoop, en helaas heb je met je Benelux merkregistratie niet de mogelijkheid om je Brand Registry (voordelen bij verkoop Amazon) te regelen. Hiervoor is een EU merk noodzakelijk!

Start registratie